Bi beskæftigelse

50 kg honning

Som jeg har vist tidligere har min mand fuld gang i bierne i vores baghave. Et sted mellem 20.000 og 40.000 bier flyver hver dag ind og ud af vores stade. De henter pollen og nektar i vores have og de omkringliggende haver og marker. I næste uge skal vi slynge vores aller første honning, det er noget vi har set frem til siden sidste forår.

Lige nu er stadet næsten helt fyldt op. Min mand vurderer at der er et sted mellem 25-50 kg honning klar til at blive slynget, resten lader vi blive tilbage til bierne så de stadig har noget at spise.

 

Uden overenskomst

Det fantastiske vejr har virkelig givet bierne mange arbejdstimer, de knokler fra kl 7.00-22.00 hver dag. Der er et leben af en anden verden ind og ud af stadet. Bierne er enten klar til at leder efter den perfekte blomstergrøft eller på vej hjem med tunge gule bukser som skal læsses af.

Aircon bi

De bier som ikke lige henter honning hjem arbejder i stadet. Dem vi ligger mest mærke til er aircon bierne. De sidder i flyvesprækken og vifter kold luft ind i stadet så dronningen, rengøringsbierne og de små larver ikke dør af overophedning. I øjeblikket kan dronningen ligge op mod 2500 æg om dagen. Hvis hun mener der er behov for det ligger hun han æg, droner, ellers er det mest hun æg, arbejderbier der bliver lagt. Fra dronningen ligger ægget til den kravler ud af sin lille puppe går der 21 dage. Der efter lever sommerbien i ca 3 uger.

Biklus

Biernes biklus ( bi cyklus) er ret intens og fantastisk. Fra bierne kravler ud af deres puppe til de dør står den på hårdt arbejde. De arbejder sig nedefra og op.

Først er de rengøringsbier, de sørger for at der er rent i stadet og plads til nye æg. Senere bliver de til yngelplejere, fodre de små larver og holder øje med at alt er som det skal være i fødeafdelingen. Så bygger de voksplader, pakker pollen, fylder honning i de tomme rum og holder vagt ved flyvesprækken.

Airconbierne rykker helt ud på kanten af stadet og har hele tiden styr på at holde en konstant temperatur indenfor. De første flyveture ud af stadet er for at hente vand, senere får de, spejderbierne, lov til at flyve ud og se efter de bedst egnede blomsterhaver. Til sidst har de nået toppen, samlerbier, og kan hente nektar og pollen hjem til stadet. På en af de utallige flyveture er bieernes vinger til sidst så slidte at de synker sammen og dør af udmattelse.

Smagsprøve

Igår skulle min mand gennemgå hele stadet og bl.a. tjekke for den frygtede varroa-mide, dette indebar at han skar noget af dronetavlerne, de tavler som dronningen laver hanner på. En stor del af tavlen var fyldt med yngel som desværre går til spilde når man skal tjekke for miden, men noget af tavlen var tungt pakket med honning. Vi pressede tavlen gennem en si og fik den lækreste honning jeg har smagt. Sød, stærk og helt særlig. Særlig fordi det var den aller første honning fra vores egen have, fra vores egne bier. Jeg er fan!

Læs mere om vores bi eventyr her

Skriv et svar