En stor familie

Konge i eget stade

Min mand er konge over et lille bitte rige, med en meget produktiv dronning. Forår og sommer 2017 gik min mand på biskole i Ringsted. Her lærte han alt om bierne, om deres liv, produktion og reproduktion.

Da sommeren gik på held fik alle elever deres egen bifamilie med hjem. Ifølge min mand noget angstfremkaldende at køre med 5000-10.000 bier i bagagerummet. Bierne har siden stået i bunden af vores have. De har fået vinterfoder, er blevet nusset om og holdt øje med så vi var sikre på at de klarede sig gennem vinteren.

Da de første forårssolstråler ramte flyvesprækken blev spejderbierne sendt ud for at se hvor de kunne finde noget at spise. Siden har der været en fantastisk aktivitet i vores baghave. Min mand tjekker jævnligt til sin efterhånden store familie, 30.000-40.000 bier, holder øje med om de har det godt, om dronningen ligger æg, om arbejderbierne samler honning osv. Da han tjekkede stadet i går vurderede han at der ud over den honning som bierne selv spiser lige nu er ca 25 kg honning i det ene magasin, så det er snart tid til at slynge den aller første Elmevejshonning.

Bi job

Når jeg ser min mand stå nede mellem alle bierne i sit bitøj og helt roligt tjekke rammerne, løfte de tunge magasiner og undersøge bierne nøje, ja så bliver jeg sgu ret stolt.

Bifacts: 
Når der er aller flest bier kan der være helt op til 70.000 bier i en familie. 70.000 bier vejer til sammen ca 5 kg. For at producere 500 g honning skal der flyves 25.000 ture hvor bierne fylder sig helt op med nektar. Om sommeren lever en bi ca 3 uger, den arbejder sig ihjel og ender med at dø et sted ude på honningruten. En ny dronning bliver parret på et par varme forårs/sommerdage. Så forlader hun kortvarigt stadet og møder dronerne (hanbierne) ca 5 m oppe i luften, her parrer hun sig med dem og har derefter materiale nok til at ligge æg resten af hendes liv. En bidronning ligger op til 2500 æg om dagen når det er højsæson.
Bi stik

Siden vi fik bierne hjem i august 2017 har der været to uheld med bistik. Det ene var Erik som blev stukket ved øjet. Han var super nysgerrig en dag Michael var i bierne, så han stod for tæt på de forvirrede bier og blev stukket af en som forsøgte at forsvare sit bo. Niels blev stukket den anden dag da vi havde leget med vand. Bierne er meget tørstige i øjeblikket pga varmen så de suger al det vand til sig de kan finde. Niels trådte på en lille bi som sad og drak i græsset. Når man tænker på vi har omkring 40.000 bier i haven synes jeg det er ret nådigt sluppet.

 

1 comment / Add your comment below

Skriv et svar