Momsterjul låge 5: Julebag i børnehøjde

Julebag

Jeg elsker traditioner og jeg ELSKER småkager og heldigvis går disse to hånd i hånd denne måned. Jeg husker som lille den udrullede dej, de fine forme og at det for mig gik ud på at få så mange forskellige kager som muligt og når jeg kiggede i min mors kagedåse undrede jeg mig over at hun kun bagte hjerter. Nu, 30 år senere, kan jeg bedre forstå det og er selv blevet ramt af det samme behov for fine estetiske kager. Jeg kan huske når min mormor fandt den store guldfarvede kagedåse frem med de hvide smør specier, dåsen med hjemmekogte klejner, brunekager, finskbrød og jødekager der blev serveret i din smukke blondeskål. Det var magisk og de smagte alle sammen himmelsk.

Kagesymbol på jul

Jeg kan huske da jeg blev ældre, jeg fandt på nye opskrifter og udforskede julesmåkagelandet med stor nysgerrighed og med smags og lugtesansen forrest.  Nogle kager blev forkastet med det samme, andre hang ved nogle år og igen andre holder stadig og er for min lille familie blevet symbolet på jul.

To af de kager som har fået hofpladsen i vores julesmåkagerække er Lakridssmåkager med hvid chokolade og mandler (tilpasset ud fra denne opskrift) og Rosmarin, appelsin, pistaciesmåkagen som jeg har delt på bloggen flere gange. MÅMS de er altså bare gode!

Julebag med børn

Begge de ovenfor nævnte kager skæres i skiver fra en rulle og er på den vis ikke særlig børnemindede da de for det første skal skæres tyndt og for det andet er ret kedelige at bage efter den første rulle. Jeg har derfor søgte efter en opskrift som var god til udstikkere, nem at rulle ud og som holdt formen under bagningen. Jeg har ikke fundet den perfekte opskrift så er endt med at lave min egen. Kagerne blev så fine, de smager af den hyggeligste jul og så er det lige før at dejen kan rulle sig selv ud. 

Krydrede julesmåkager til udstikker

250 g smør skåret i tern

250 g rørsukker

550 g hvedemel

2 tsk vaniljesukker

3 tsk kanel

2,5 tsk stødt ingefær

2 æg

3 spsk sirup

Dejen samles, hviler i køleskab, minimum 2 timer, gerne til næste dag. Dejen rulles ud og udstikkes med kageforme. Bages på næstøverste rille ved 180 C i 8-9 minutter, afkøler på bagerist inden de pakkes i lufttætte kagedåser.

Ingefær kan undlades, så bliver kagen mere sød, måske man kan lave halvt af hver. Her hjemme er vi mest begejstrede for kagen med både kanel og ingefær.

Jeg har netop bestilt de fineste udstikkere fra denne side og glæder mig til at bage med børnene når “nissen” har givet dem formene i kalendergave.

I kan åbne tidligere låger lige her, her, her og her og i morgen skal i holde øje med denne blog hvor låge nr 6 bliver åbnet.

 

 

12 comments / Add your comment below

    1. Det var så lidt 🙂 Vi har lige afprøvet idag at give vores små kagemænd sko på. Fødderne er dyppet i smeltet chokolade mums det er bare godt!

Skriv et svar